ДА СЕ ​​ЖИВЕЕ ВО МИР СЕ ЧИНИ ДЕКА Е НАЈНЕВЕРОЈАТНАТА АВАНТУРА ДЕНЕС

Да се ​​живее во мир значи да се живее во хармонија со себе, со другите и со сите свесни суштества околу вас. Ова е и надворешен и внатрешен процес. Однадвор, живеењето во мир е начин на живот во кој се почитуваме и сакаме, без разлика на нашите културни, верски и политички разлики. Внатре, сите ние мора да ги бараме нашите срца и умови и да го разбереме стравот што го поттикнува импулсот на насилство, бидејќи ако продолжиме да го игнорираме бесот внатре, бурата надвор никогаш нема да стивне.

Најважно е да живееме во мир со другите и со себе секој ден. Не само кога треба, туку секоја секунда. Ова е смислата на животот!

Најдете го вашиот внатрешен мир. Без внатрешен мир, ќе се чувствувате во постојана состојба на конфликт. Обидувајќи се да го исполните животот со имот или да се подобрите себеси преку социјално искачување, без воопшто да престанете да ја цените вашата внатрешна вредност, ќе ве остави постојано несреќни. Кога сте лути, најдете убаво тивко место за застанување, земете длабок здив и опуштете се. Исклучете го телевизорот или компјутерот. Излезете во природа, ако е можно, или одете на добра, долга прошетка. Пуштете тивка музика или исклучете ги светлата. Кога повторно ќе се чувствувате смирени, станете и продолжете понатаму. Барем еднаш дневно, поминувајте десет минути на мирно место, како што е под засенчено дрво или во парк, каде и да можете да седите мирно без да ви се одвлекува вниманието.

Барајте љубов, а не контролирајте ги другите. Престанувањето да барате моќ над луѓето и резултатите од вашиот живот е првиот голем чекор кон мирен живот. Да се ​​обидуваш да ги контролираш луѓето значи да се обидуваш да ја наметнеш својата волја и реалност на другите без воопшто да се обидуваш да ја видиш нивната страна на нештата. Контролниот пристап кон врските ќе ве држи во конфликт со другите. Замената на волјата за контрола со широк пристап кон љубовта кон другите, вклучувајќи ги нивните грешки и разлики, е патот кон мирен живот.

Бидете толерантни. Толеранцијата за сè што мислите и правите ќе го промени вашиот живот и животите на другите околу вас. Толеранцијата кон другите значи да се цени различноста на современото општество и желбата да се живее добро и да се остават другите да живеат. Кога не успеваме да ги толерираме верувањата на другите, нивните начини на живеење и нивните мислења, крајниот резултат може да биде дискриминација, репресија, дехуманизација и на крајот насилство. Практикувањето на толеранција е основа на мирен живот.

Биди добар. Добриот човек не користи насилство врз друго лице или животно. Иако има многу насилство на овој свет, направете избор и бидете добри!

Барајте прошка, а не одмазда. Живејте во сегашноста, а не во минатото. Ако се фокусираме на она што треба да биде и доживееме повреди од минатото, ќе се зачуваат негативностите од минатото и ќе се воведе постојан внатрешен конфликт. Простувањето ви овозможува да живеете во сегашноста, да гледате во иднината и да го оставите минатото. Простувањето е конечната победа затоа што ви овозможува повторно да уживате во животот така што ќе се помирите со минатото.

Слични Вести
Menu