НЕДОСТАТОКОТ НА МАГНЕЗИУМ ПРЕДИЗВИКУВА ГОЛЕМ БРОЈ НА БОЛЕСТИ

Милиони луѓе секојдневно страдаат од недостаток на магнезиум без воопшто да го сфатат тоа. Иако е одговорен за нормалниот тек на повеќето животни процеси во нашето тело, тој е 2 пати под нормата во нашата исхрана според СЗО. Во исто време, магнезиумот е потребен за повеќе од 300 биохемиски реакции и е присутен во секој орган на човечкото тело. Ја регулира и апсорпцијата на калциум, калиум и натриум, поради што неговото снабдување е исклучително важно. Неодамнешните студии покажуваат дека 75% од луѓето страдаат од критично ниско ниво на магнезиум. Во исто време, секоја позната болест е поврзана со недостаток на магнезиум.

Недостатокот на магнезиум е тешко да се дијагностицира бидејќи не може да се открие со тестови на крвта. Помалку од 1% од целиот магнезиум во нашето тело е во крвта, што го прави тестот неточен. Само некои специјализирани лаборатории ги проверуваат црвените крвни зрнца дали има магнезиум, а овој тест е многу попрецизен, но ретко се користи. Затоа, секој треба да внимава на знаците и симптомите на недостаток на магнезиум како што се замор, вртоглавица, слабост, губење на апетит и главоболки.

Храната е главен извор на магнезиум, но често е сиромашна со овој минерал. Современиот начин на живот е поврзан со големата потрошувачка на рафинирана храна, а процесите на нивна обработка значително го намалуваат количеството на магнезиум во нив. На пример – при белење на брашно се губи 96% од магнезиумот, а при полирање на оризот – 83%. Истражувањата покажуваат дека ако во 1909 година земавме во просек 404 mg на ден магнезиум, сега оваа вредност едвај достигнува 250 mg на ден.

Магнезиумот е потребен во текот на целиот животен циклус, во секоја возрасна група. Американскиот институт за медицина препорачува 350 mg како норма за возрасни постари од 18 години. дневен внес на магнезиум. Според многу здравствени експерти, потребната доза е уште поголема – 420 mg / ден за мажи 360 mg / ден за жени. Овие дози се релативни и се препорачуваат за лице со нормална активност и просечен дневен внес на храна од околу 2000 kcal.

Човечкото тело содржи помеѓу 24 и 30 грама магнезиум. Околу 60% од неговата вкупна содржина се наоѓа во коските, 35% во скелетните и срцевите мускули, а остатокот во мозокот, црниот дроб и бубрезите, како и во еритроцитите.

Слични Вести
Menu