ПРЕСТАНЕТЕ ДА ТРЧАТЕ ПО ЛУЃЕ КОИ НЕ ВЕ ЦЕНАТ

Дали некогаш сте биле разочарани што некој ваш близок ви обрнува премалку внимание? Дали некогаш сте размислувале да инвестирате многу повеќе во врските отколку што добивате од нив – како да треба да барате време и внимание? Како постојано да молите човек да престане барем на една минута? Дали некогаш сте помислиле дека тоа може да се случи затоа што сте навикнати да ги ставате интересите на другите над вашите? Размислете за тоа.

Кога некого многу сакаме, ги затвораме очите пред многу работи. Го простуваме она што во принцип не би го прифатиле.

Љубовта често не принудува да трчаме по други луѓе, а сите овие бескорисни обиди да ги принудиме да ни обрнат барем малку внимание од ден на ден, ја поткопуваат нашата самодоверба. И нашите срца болат, дури и ако кардиологот рече дека е во ред.

Само треба да престанете да го правите тоа! Престанете да трчате по нив!

За прв пат по долго време се ставаме себеси и сопствените интереси на прво место, затоа што всушност секогаш сме биле, сме и ќе останеме најважните луѓе за себе. И ако луѓето го напуштат вашиот живот и раскинуваат со вас, треба да престанете да ги вознемирувате, можеби тие не заслужуваат повеќе да бидат во вашиот живот.

А како знаеш дека кога бараш нечија наклоност, веројатно си ја газиш самодовербата?

Бркате некоја личност за да можете да привлечете барем дел од неговото внимание. Кога поминувате време подалеку од оваа личност, чувствувате необјаснива вознемиреност. Сакате повеќе и ова чувство исчезнува само кога тој љубезно ќе се согласи да ви даде дел од своето внимание. Секогаш сте спремни да ги промените вашите планови (колку и да ви се важни) за да останете со оваа личност, со што ќе му кажете (и на себе) дека е исклучително важен.

Наместо да размислувате за тоа што би сакале да правите, вие размислувате за тоа што прави оваа личност. Дури и откако ќе поминете време во друштво на оваа личност, не се чувствувате навистина среќни (најчесто доживувате само привремен наплив на среќа). Не ја чувствувате истата радост и исполнетост на врската како во друштво на вашите вистински пријатели кои ве избрале во иста мера како што сте ги избрале.

Ако не го цениш сопственото време, како можеш да очекуваш некој друг да го цени? Како можеш да очекуваш почит ако си подготвен во секој момент да се откажеш од се што правиш само затоа што тој нема што да прави? Со учеството во оваа потера, вие земате уште едно мало парче самодоверба со секој круг, дозволувајќи си полека да се лизнете во бескрајната зајачка дупка на анксиозноста.

Зошто? Затоа што со своите постапки директно си кажувате дека некој друг ви е поважен отколку за себе.

Не избирајте луѓе кои никогаш не ве избираат вас! Не трошете го вашето време на оние кои не би одвоиле ни минута за вас!

Сакајте и ценете се себеси! Така другите ќе те сакаат!

Слични Вести
Menu