Археолозите во Турција го открија најголемиот подземен град на светот

Четириесет и деветте соби откриени во подземниот град Матиате сочинуваат само три проценти од неговата проценета вкупна површина.

Турскиот град Мидiјат има толку богата историја што целиот може да се види како музеј на отворено. А освен на отворено, археолозите сега открија уште еден слој на историјата, скриен под темелите на античкиот град! Се чини дека под Мидијат се криел најголемиот подземен град во светот.

До ова откритие во Мидијат дошле конзерваторите случајно, додека ги чистеле другите историски градски улици. Прво наишле на скриен влез во пештерата, а потоа на необичен премин кој ги довел до сложен систем на улици и соби што ги оставил во чудо.

Областа, која вклучува десетици тунели и 49 соби, откриени досега, се нарекува Матиате, што значи „пештерски град“. За време на ископувањата, археолозите пронашле артефакти кои датираат од вториот и третиот век од новата ера, складишни силоси, жртвеници за богослужба и бунари.

Она што е најфасцинантно е што историчарите веруваат дека откриле само три проценти од вкупната површина на градот.

„Додека куќите на врвот се датирани од 17, 18 и 9 век, под нив се крие сосема поинаков град“, вели Гани Таркан, директор на музејот Мардин. „Тој град е стар 1.900 години.“

Градот Мидијат се наоѓа на југоисточниот дел на Турција. Бил населен за време на Асирското Царство, околу 900 година п.н.е., а со него владееле Арамејци, Персијци, Грци, Римјани, Византијци и Османлии.

Таркану вели дека новооткриениот варовнички град под овој антички град веројатно бил недопрен во последните 1.900 години. Тој смета дека на тој простран простор порано живееле 70.000 луѓе.

„Првично е изграден како скривалиште или место за бегство“, објасни Таркан. „Како што е познато, христијанството не било официјална религија во вториот век. Семејствата и групите кои го прифатиле христијанството главно се засолниле во подземните градови за да избегнат прогон од Римјаните.

Лозана Бајар, археолог од Канцеларијата за заштита и надзор на Мардин, го повтори објаснувањето на Таркан, додавајќи: „Таквите подземни градови обезбедуваат безбедност за луѓето. Резервоарите, бунарите и канализациониот систем ни кажуваат дека луѓето поминувале време овде. Во овој подземен град се молеле.“Таркан вели дека големината на градот под Мидијат се заканува да го „собори“ подземниот град Деринкују во Кападокија, во кој би можеле да живеат до 20.000 луѓе. Најмалку 40 други подземни градови се откриени низ Турција, но ако проценката на Таркан дека тој и неговите истражувачи откриле само дел од Матијате се покаже како точна – ниту еден по големина нема да може да се спореди со него.

Слични Вести
Menu