Ова се знаците кои покажуваат дека добро го воспитувате детето, велат психолозите
МОДЕРНИТЕ родители денес се држат до многу повисоки стандарди од кога било досега и честопати се прашуваат дали прават се што им е потребно за да бидат добри родители на своите деца. Многумина се наоѓаат под притисок да се споредат со пријателите, роднините или дури и родителите на социјалните мрежи. Но, како што објаснуваат психолозите, никогаш не треба да гледаме на другите родители како мерка за нашиот успех.
 
Наместо тоа, треба да ги погледнеме нашите деца кои физички, психички и емоционално се единственото мерило дали сме добри родители или не. Имено, психолозите нагласуваат дека постојат неколку знаци кои јасно покажуваат дека сме добри родители, пренесува Kidspot.
Детето не се плаши да ги покаже своите емоции
Честопати не им е лесно на децата да се справат со големи емоции, но самата подготвеност и самодоверба на вашето дете да изрази лутина, тага, вина или страв пред вас е всушност многу добар знак. Како што објаснуваат психолозите, тоа значи дека тој се чувствува емотивно безбедно со вас и нема страв од вашата проценка.
 
Тие исто така нагласуваат дека родителите треба да бидат загрижени кога нивните деца ги кријат своите чувства од нив. Ова често е знак на нивната недоверба, а понекогаш и укажува на подлабок проблем во односот со родителот.
Тој ви ги доверува своите проблеми
Знаете дека сте добар родител кога вашето дете доаѓа кај вас за совет или утеха кога има проблем. Ова значи дека сте изградиле силна врска заснована на доверба, но исто така му обезбедивте на вашето дете безбеден простор до кој секогаш може да дојде кога се чувствува ранливо или тажно. Психолозите велат дека треба да го поттикнеме детето да ни се доверува и секогаш да ги слушаме неговите проблеми.
 
Отворено зборува за своите желби и амбиции
И тоа го прави без страв од осуда. Ова значи дека вие и вашето дете имате прифатлива, отворена и флексибилна врска. Имено, некои родители несвесно грешат да ја ограничат комуникацијата меѓу нив и нивните деца, што може да биде претерано реагирање на мислите или чувствата на детето, но често и игнорирање на неговите желби. Здравите разговори помагаат да се изгради почит меѓу детето и родителот и да се изгради добар однос воопшто.
 
Секогаш го охрабрувате во неговите интереси
Кога децата ги следат нивните интереси, а нивните родители ги поддржуваат и охрабруваат, ова е еден од најголемите знаци за одлично родителство. Како што објаснуваат психолозите, поттикнувањето на интересите и талентите на вашето дете позитивно влијае на неговата самодоверба, а родителите кои постојано го поттикнуваат и поддржуваат своето дете му даваат чувство на исполнетост.
Слични Вести
Menu