АШВАГАНДА – одлична за справување со СТРЕСОТ И АНКСИОЗНОСТА


Ашвагандата е билка која се користи илјадници години и чие име веќе е добро познато ширум светот. Таа е исклучително потентна и нуди низа на корисни здравствени придобивки, кои пак се поткрепени со научни студии. Еден од главните бенефити е нејзиното корисно и позитивно дејство при справување со стресот и анксиозноста.

Ашвагандата е растение од семејството Solanaceae, поточно се работи за Withania somnifera. Расте во топлите краишта, а се смета дека потекнува од североисточните делови на Индија. Се нарекува уште и индиски женшен или зимска цреша. Најчесто се користи нејзиниот корен.

Ашвагандата е богата со низа компоненти кои можат на различни начини да делуваат позитивно врз здравјето на нашиот организам.

Поседува антиоксидативни, антивоспалителни и антистресни својства, заради што се смета дека може да допринесе за подобро општо здравје и долговечност.

Според податоците на некои истражувања, ашвагандата покажала заштитен ефект од некои малигни заболувања, дијабет и невродегенеративните заболувања, како Алцхајмер и Паркинсон.

Дополнително, таа покажала и смирувачки ефект, како и одредена улога во балансирањето на повеќе важни хормони во човековиот организам.

Научни исследувања потврдуваат ползите од употребата на ашваганда, традиционална ајурведска билка која има многу благодетни влијанија врз човековото здравје. Оваа билка, чието научно име е Withania somnifera, потекнува од Индија и Средна Азија, и е позната по своите адаптогенски својства.

Ашваганда е позната како природен тоник и афродизијак, и се користи векови за подобрување на физичката и менталната издржливост. Исто така, оваа билка има антиинфламаторни и антиоксидантни својства, што помага во заштита на организмот од слободни радикали и воспалителни процеси.

Научни истражувања потврдуваат дека ашваганда има позитивен ефект врз стресот и анксиозноста. Таа може да помогне во намалување на нивото на хормоните на стресот, како што се кортизолот, и да ја подобри општата состојба на мир и опуштање.

Покрај тоа, ашваганда има благотворен ефект врз сонот и мозочната функција. Се верува дека оваа билка може да помогне во подобрување на квалитетот на сонот и да ја подобри когнитивната перформанса.

Во последно време, ашваганда станала популарна и како додаток во регулацијата на нивото на шеќер во крвта. Неколку истражувања покажале дека оваа билка може да има благотворен ефект врз регулацијата на гликемијата и инсулинската резистентност.

Со оглед на сите овие ползи, ашваганда станува се популарна средство за подобрување на општото здравје и виталноста на организмот.

Ашвагандата е докажан и потврден адаптоген и како таква може да помогне при секојдневната изложеност на стрес и анксиозност. Секако, таа не е трајно решение и наша задача е да пронајдеме соодветен начин за справување со стресот, особено долгорочно.

Денес, адаптогените билки се користат како додаток на исхраната (суплементи), најчесто како екстракти во форма на капсули или прав.

фото:

novalek.mk | 

Слични Вести
Menu