Како временската состојба влијае на здравјето?

Загаден воздух и врнежливо време влијаат врз расположението на луѓето.

Скоро секој од нас го почуствувал влијанието на врнежливото време – поспаност, лош сон, негативно расположение кога надвор е врнежливо време. Според последните истражувања, временските услови имаат длабоко влијание врз расположението на луѓето и можат да доведат до настани на негативно психичко здравје.

Најочигледниот начин на кој врнежливото време влијае врз нас е негативно влијание врз нашата расположение. Мрачните и облачни денови се често поврзувани со постојано променливо расположение, упад во меланхолија и депресивност. Иако ова може да биде нормална реакција на временските услови, постојат и истражувања кои покажуваат дека продолжено влијание на врнежливото време може да доведе до сериозни проблеми со менталното здравје.

Времето има и физички ефекти врз нас. Висока влажност, магла и сиви денови може да доведат до повеќе физички симптоми, како главоболка, болки во телото и замор. Овие симптоми можат да влијаат врз нашата енергија и мотивација.

Лицата кои веќе имаат проблеми со менталното здравје се особено чувствителни на влијанието на времето. Депресивни луѓе често го искусуваат феноменот на сезонско расстројство(САР), кое се јавува поради недостаток на сончева светлина.

Научно докажан факт е дека лошото време во текот на зимата е причина за депресија и нервни растројства. Поради недостаток на доволно витамин D, лошото време е способно само да го расипе расположението, но исто така и да ви нанесе несоница , вртоглавица, да ве натера да се чувствувате уморни без причина или да ве направи нервозни.

Совети против влијанието на времето врз здравјето:
Навикнете го организмот – без разлика дали времето е убаво или лошо, излегувајте почесто на отворено за да се навикне организмот со различните ” расположенија ” на времето и да е подготвен за нив.

фото:unsplash.com

Слични Вести
Menu