Загрижувачко влијание на прекумерна консумација на сол

Нова истражувања покажаа дека прекумерната консумација на сол може да има негативни последици по здравјето. Солта, која е незаменлив дел од нашата храна искуствува широка употреба во нашето секојдневие, но нивото на консумација треба да биде внимателно контролирано.

Според новите истражувања, прекумерната консумација на сол може да доведе до зголемен крвен притисок и зголемен ризик од срцеви заболувања. Научниците исто така ја поврзаа консумацијата на премногу сол со зголемен ризик од развој на дијабетес тип 2 и бубрежни заболувања.

Експертите препорачуваат дека дневната консумација на сол треба да биде ограничена на приближно 5 грама, што е еквивалент на околу една чаена лажичка. Иако оваа количина може да звучи мала, секојдневното консумирање на готвини и преработени храни, кои содржат скриено додадена сол, може да го надмине овој препорачан број.

За да се намали консумацијата на сол, се советува да се користат природни зачини за засилување на вкусот на храната, како што се магдонос, босилок, ким и кукурмак. Исто така, важно е да се избегнуваат или ограничат храните кои веќе содржат висок процент на сол, како што се сирењето, пршуто и брзата храна.

За поддршка и информации за правилна и здрава исхрана, се препорачува да се консултирате со лекар или диететичар.

фото:unsplash.com

Слични Вести
Menu