(ФОТО) Црвена решеткаста печурка, во вид на мрежа од петаголници и шестаголници – еве каде ја има

Решетката црвена или црвено -црвена е печурка која има необична форма. Можете да го сретнете во јужните региони на Русија во текот на целата сезона, подложни на поволни услови. Габата расте поединечно и во групи. Официјалното име е Clathrus ruber.

Црвената решетка припаѓа на семејството Веселковје и на групата гастеромицети или нутреники. Има далечна врска со кабаници. Нејзината главна разлика од другите видови е што спорите созреваат внатре во плодното тело под капакот на густата обвивка. Како што расте, се урива, а под него се појавува овошно тело од необична решеткаста мрежа со клетки од неправилна форма, без нога. Нивниот број варира од 8 до 12 парчиња. Најчесто, телото на овошјето е црвено, но во некои случаи има примероци од белузлава и жолтеникава нијанса.
Важно! Поради малиот број, црвената решетка е наведена во Црвената книга, така што не може да се откине.

На задната страна, спојните надвратници се покриени со зеленикаво-маслинеста слуз што носи спори, која зрачи со концентриран мирис на гнило месо. Ова им помага на габата да го привлече вниманието на инсектите, со помош на кои се шири на околните области. Непријатен мирис испуштаат само оние примероци во кои спорите се целосно зрели. Нивната специфична арома се шири до 15 метри наоколу.

Спорите на решетката се црвени, елипсовидни, мазни, безбојни, со тенки ѕидови. Нивната големина достигнува 4-6 x 2-3 микрони.

Пулпата е лабава, мека, сунѓереста. Лесно се распаѓа дури и со мало физичко влијание.

Црвената решетка претпочита да расте под широколисни дрвја, околу кои почвата е богата со хумус. Исто така, поволна средина за нејзино ртење е влажно ѓубре од паднати лисја и гнили остатоци од дрво. Во исклучителни случаи, овој вид може да расте во мешани шуми.

Црвената решетка припаѓа на категоријата печурки што сакаат топлина, така што е во состојба да преживее само во оние региони каде што температурата не се спушта под -5 степени, без оглед на сезоната. Затоа, црвената решетка може да се најде на територијата Краснодар, Кавказ и Крим, главно во оние места каде што има малку осветлување во текот на денот. Ако температурата падне под критичната ознака, мицелиумот на габата умира.Важно! Единствен случај од овој вид е забележан во московскиот регион.

Надвор од Русија, црвената решетка се наоѓа во европските земји со поволни климатски услови. Исто така, областа на нејзината дистрибуција е Северна Америка, Северна Африка и Медитеранскиот регион.

Имаше и случаи на ртење на габата во стаклена градина, кога нејзините спори беа донесени заедно со почвата.Така овој вид дојде во Сибир, во градот Горно-Алтајск. Црвената решетка главно расте во единечни примероци, но во услови на висока влажност и температури на воздухот над +25 степени, можно е ртење на групни насади.

извор: mk.domesticfutures.com

Слични Вести
Menu