(ВИДЕО) Научниците развија роботски раце кои можат да се постават на човек и да заменат до три лица

Научниците од Универзитетот во Токио развија комплет роботски раце кои можат да се закачат на грбот на корисникот. Овие раце го имитираат изгледот на Ото Октавиус (познат и како Доктор Октопод), измислен лик и еден од најиздржливите непријатели на Спајдермен, кој има механички додатоци слични на пипалата.

Наречен „Dzizaji Arms“, ранецот може да напојува до шест роботски раце што се одвојуваат и се движи со телото на корисникот.

„Системот е дизајниран да овозможи социјална интеракција помеѓу повеќе носители, како што е размена на раце(и) и да ги истражи можните интеракции помеѓу дигиталните киборзи во киборг општество“, напишаа научниците во истражувачката белешка со наслов „Социјални дигитални киборзи: колаборативен дизајн Process of JIZAI ARMS“ објавена во Дигиталната библиотека ACM, база на податоци на написи со целосни текстови и библиографии кои ги покриваат компјутерите и информатичката технологија.

„Исто така, предложивме додавање на приспособливост на роботските раце за да се создаде чувство на општествена сопственост, чувство на поединец за сопственост на одреден вештачки дел од телото што се дели меѓу повеќе луѓе, како идна тема за истражување“, додаваат тие.

Извор: nultatacka.rs

Слични Вести
Menu