Зошто е опасно да се исфрлат јаглехидратите од исхраната

Повеќето лиценцирани нутриционисти ќе предупредат на опасноста од одење во какви било екстреми со вашата исхрана.

Возбудата околу ограничувањето на јаглени хидрати е особено загрижувачка, бидејќи го лишувате телото од еден од неговите главни извори на енергија.

Исхраната е многу лична работа. Додека некои се чувствуваат најдобро уживајќи во придобивките од слаткиот компир, лебот од цело зрно и кафеав ориз на редовна основа, други најдобро ќе се чувствуваат со чисти, посни протеини и зеленчук. Некои модерни диети, како Аткинс и Кето, промовираат слабеење со ограничување на јаглехидратите, што го става телото во состојба на „кетогенеза“ – период кога телото ги користи мастите како извор на енергија, наместо јаглехидратите.

Повеќето лиценцирани нутриционисти ќе предупредат на опасноста од одење во какви било екстреми со вашата исхрана. Трендот за ограничување на јаглехидратите е особено загрижувачки затоа што кога ја елиминирате храната како житарици, го лишувате телото од еден од главните извори на енергија, како и некои цврсти хранливи материи. Ова станува проблем кога има знаци дека не јадете доволно јаглехидрати како што се главоболки, запек, замор, лоша физичка состојба и многу други.

„Јаглехидратите се примарен извор на енергија во телото. „Соодветните јаглехидрати се од суштинско значење за одржување на менталната јасност, будност и многу други критични телесни функции, вклучувајќи правилно варење, имунитет, енергија и раст“, ​​вели регистрираната диететичарка Меги Михалчик, која ги опишува јаглехидратите како основно гориво за мозокот и клетките.

Насоките за исхрана на американското Министерство за земјоделство препорачуваат 45 до 65 проценти од дневните калории да доаѓаат од јаглени хидрати. За просечна диета со 2.000 калории, тоа би било приближно 900 до 1.300 калории. Еден грам јаглехидрати содржи четири калории, па ако ги пресметате вашите макронутриенти, тоа би било помеѓу 225 и 325 грама јаглени хидрати дневно.

Според Михалчик, нашиот внес на јаглени хидрати треба да биде фокусиран на сложените јаглехидрати.

Што се нето јаглехидрати?

Бидејќи влакната се несварливи јаглени хидрати, тие всушност не се распаѓаат во вашиот систем. Наместо тоа, влакната се движат низ вашиот систем додека имаат корист за здравјето на вашите црева, дигестивниот систем и дебелото црево. Ова значи дека сложените јаглехидрати, кои имаат тенденција да имаат голема количина на диетални влакна, исто така би имале вкупен нето-број на јаглехидрати.

Нето јаглехидратите се вкупната количина на јаглехидрати што ја консумирате кога ќе ги одземете грамите влакна од вкупните јаглехидрати.

На пример, ако парче леб од цело зрно има 20 грама јаглехидрати, но пет грама влакна, тоа би значело дека нето-бројот на јаглехидрати е 15 грама за тоа парче. Ако внесувате доволно влакна, нето-бројот на јаглехидрати обично не е ништо за што треба да се грижите. Нето-бројот на јаглехидрати обично е важен за диета со ниски јаглехидрати како кето, што овозможува конзервативни 20 грама нето јаглехидрати дневно или помалку.

Секоја диета со помалку од 130 грама јаглени хидрати (или помалку од 26% од дневните калории) би се сметала за „ниски јаглехидрати“, ordinacija.hr.

n1info.rs

Слични Вести
Menu