Кои се рани симптоми кои може да се појават неколку месеци пред срцев удар?

Срцев удар се јавува поради прекин на протокот на крв во срцето. Најчесто, зборуваме за итни случаи кои се случуваат ненадејно, од никаде.

Сепак, истражувањата покажаа дека во повеќе од 50 проценти од случаите, луѓето можат да почувствуваат предупредувачки знаци дури и еден месец пред претстојниот срцев удар. Познавањето на овие симптоми може да ви помогне да побарате лекарска помош навремено.

Според Медицинскиот факултет Харвард, студијата на повеќе од 500 жени кои преживеале срцев удар покажала дека 95 отсто од нив забележале предупредувачки знаци „еден месец пред“ нападот.

Предупредувачките знаци може да се појават неколку дена, недели или дури месеци пред да се случи срцев удар.

Предупредувачки знаци Истражувањата покажаа дека невообичаениот замор е најистакнатиот знак за рано предупредување. Околу 71 отсто од учесниците во студијата кои преживеале срцев удар го пријавиле овој симптом.

Чувството на замор вклучува прекумерна исцрпеност, недостаток на физичка и ментална мотивација и изразен замор. Едноставните дневни задачи како капење или чистење на просторијата може одеднаш да станат многу заморни.

Таков замор може да се појави кога има дополнително оптоварување на срцето. Ако протокот на крв е блокиран, срцето се обидува посилно да пумпа крв, што потоа прави лицето да се чувствува уморно.

Покрај заморот, други рани знаци на срцев удар може да вклучуваат стегање во градите или отежнато дишење за време на напор. Тешкотии со дишењето може да се појават и кога личноста е под стрес, пишува Times of India.

Бројни студии покажаа дека овие рани предупредувачки симптоми на срцев удар повеќе ги погодуваат жените отколку мажите. Сепак, многу луѓе не им придаваат значење и не се консултираат со лекар бидејќи ваквите симптоми обично се краткотрајни.

Покрај раните знаци кои можат да се појават неколку дена или дури месеци пред нападот, исто така е важно да бидете свесни за симптомите што може да ги доживеете додека имате срцев удар.

Овие симптоми вклучуваат чувство на притисок, тежина, стегање или стискање во градите; болка која се шири од градите до рацете, вилицата, вратот, грбот и стомакот; чувство на зашеметеност или вртоглавица; потење; отежнато дишење; гадење или повраќање.

извор: lokalno.mk

Слични Вести
Menu