Овој австриски град изгледа како да е насликан. Го посетуваат милион туристи годишно

ХАЛШТАТ, град во Австрија прогласен за светско наследство од УНЕСКО, воодушевува многумина со својот изглед. Живописните планински куќи сместени на падините на планината со поглед на езерото го прават овој град како бајка. Се верува дека овој град послужил како инспирација за Арендел, централниот дел на филмската франшиза на Дизни Frozen.


 
Овде можете да го истражите Стариот град, да уживате во глетката, но и да направите совршена фотографија. Има едно место покрај брегот на езерото северно од Стариот град каде што можете да добиете совршена слика за Халштат, со неговите шарени мали куќички што го обложуваат езерото и драматичните планини што се издигнуваат зад него.
Една од најуникатните работи што може да се види во Халштат е скриена во капелата Свети Михаил од 12 век. Има костурница (зграда во која се чуваат скелетни остатоци), која сега може да се пофали со најголемата колекција на насликани човечки черепи во Европа, пишува Uprooted Traveler.
 

Стара црква и прекрасно езеро
Овој град од бајките има стара црква со повеќе од 1000 черепи уредно наредени во неа, а повеќе од половина од нив се насликани со цвеќиња, крстови и букви. Излегува дека сликањето черепи било вообичаена традиција во источниот алпски регион на Австрија во 12 век.
 
Задната приказна е дека католиците можеле да бидат погребани само на осветени места, кои биле ограничени од обемните планини и езера во регионот. Со оглед на проблемот со гробовите, останките ќе се ексхумираат на секои 15 години и ќе се заменуваат со нови мртви тела. Посмртните останки потоа се украсени и со љубов сместени во костурници, од кои има многу расфрлани низ Европа.
Покрај горенаведеното, овде можете да уживате и во езерото Халштат кое е долго 8,5 километри и длабоко до 125 метри. Со своите стрмни околни планини, речиси изгледа како фјорд што би очекувале да го видите во Норвешка. Постојат многу начини да уживате во езерото со традиционален брод, педалинка или електричен брод.
 
Платформата Skywalk нуди панорамски поглед на градот и неговата околина
Халштат, исто така, има платформа Skywalk за набљудување на градот и неговата околина од височина, со што се обезбедува единствена перспектива на Халштат, со панорамски поглед на Hallstätter See и пошироко. За да стигнете до платформата Skywalk, можете да одите на жичницата, 360 метри над покривите на Халштат, до планината (20 евра повратно) или да се искачите на угорницата околу еден час.
Покрај горенаведеното, овде можете да уживате и во езерото Халштат кое е долго 8,5 километри и длабоко до 125 метри. Со своите стрмни околни планини, речиси изгледа како фјорд што би очекувале да го видите во Норвешка. Постојат многу начини да уживате во езерото со традиционален брод, педалинка или електричен брод.


 
Платформата Skywalk нуди панорамски поглед на градот и неговата околина
Халштат, исто така, има платформа Skywalk за набљудување на градот и неговата околина од височина, со што се обезбедува единствена перспектива на Халштат, со панорамски поглед на Hallstätter See и пошироко. За да стигнете до платформата Skywalk, можете да одите на жичницата, 360 метри над покривите на Халштат, до планината (20 евра повратно) или да се искачите на угорницата околу еден час.
Интересно е и тоа што првиот познат рудник за сол во светот се наоѓа токму овде во Халштат. Во 1734 година овде е откриена солена мумија, како и најдолгиот дрвен тобоган во Европа, 64 метри (сите под земја). Дополнително, за да стигнете до рудникот за сол, кој е висок 1.030 метри, ќе треба да одите со жичара или жичница, од кои и двете нудат прекрасен поглед на околните Алпи.

 
Но, многу луѓе сакаат да го посетат овој град, па затоа може да биде преполн, особено во лето. Според Форбс, овој град привлекува повеќе од милион туристи секоја година. Токму поради оваа популарност градот се бори со прекумерен туризам, па воведе дневни ограничувања на бројот на автобуси и автомобили кои можат да влезат во градот.
 
Ако сакате да ги избегнете гужвите, најдобро е да го посетите во вонсезона, во есен или зима.
Слични Вести
Menu