Колку долго може влажните алишта да останат во машината за перење?

Првото нешто што треба да направите е да проверите дали машината за перење содржи бактерии, дали е валкана и дали испушта непријатен мирис кога е празна.

Сигурно ви се случило еднаш да ставите работи во машината за перење и да не ги извадите веднаш по завршувањето на програмата. Се случува тогаш да се создаде непријатен мирис.

Кога се појавува непријатен мирис?

Можно е алиштата да се остават во машината за перење неколку часа, а сепак да се задржат мирисот и свежината, пишува Net.hr.

Доколку ви се случи да морате да излезете од дома, а да нема кој да ги извади алиштата, знајте дека може да ве чекаат таму каде што сте ги оставиле и до 12 часа по миењето, но под одредени услови.

Прво треба да проверите дали машината за перење содржи бактерии, дали е валкана и дали испушта непријатен мирис кога е празна.

Доколку е така, алиштата што ќе ги извадите веднаш по миењето ќе имаат непријатен мирис, кој ќе биде уште поизразен доколку таквата облека ја оставите нераширена неколку часа.

Како да ја освежите машината за перење?

Потоа треба темелно да ја исчистите машината за перење: истурете оцет на местото каде што вообичаено ставате детергент и вклучете ја празната машина за перење, доколку веќе немате програма за чистење на машината за перење.

Друг услов за свежи и чисти алишта по долго стоење е да се прелива точно пропишаната количина детергент. Помалку може да биде недоволно, а повеќе да има спротивен ефект, држење до облека, ноќевање N1 Загреб.

Слични Вести
Menu