Зошто треба да јадете калинки?

Калинките – се вистински суперхерои во светот на здравата и вкусна храна! Иако можеби не се толку популарни како некои други садници, калинките нудат многу добро за нашето здравје.

Прво и најважно, калинките се богати со антиоксиданти кои го штитат нашето тело од слободни радикали и го зголемуваат имунитетот. Тие содржат и витамини како Витамин С и Витамин К, како и многу влакна кои помагаат во добра функција на дигестивниот систем.

Освен тоа, калинките можат да помогнат и во контролирањето на нивната тежина, бидејќи содржат малку калории и ниска гликемичка индекс вредност.

И не на последно место, калинките се одличен извор на енергија поради високата концентрација на железо и магнезиум во нив.

За здрав и вкусен избор во исхраната, не заборавајте да вклучите калинки – малиот плод со големи бенефиции за вашето здравје.

Слични Вести
Menu