Италијанското село Mondolfo вистински дифузен музеј на отворено

Како да се направи од незабележливо село туристичка атракција и да се привлечат посетители? Едноставно, така што од селото ќе направите изложбен простор.

Мало средновековно градче во Италија, се нуди како постојан изложбен простор за визуелни уметности. На неговите улици и плоштади можете да наидете на поп-дела, фотографии и дела на улична уметност.

2

Припаѓајќи на клубот Borghi piu belli d’Italia (Најубави италијански села), селото Mondolfo во регионот Marche, со својата средновековна тврдина од 15. век, станало место за Фестивалот на синтеза. Во минатите изданија предложени се различни типови настани – претстави, концерти, дегустации, изложби, дебати.

3

„Почест на Dario Fou“

Оваа година, фестивалот е прилагоден на прописите наметнати поради пандемијата на вирусот корона. Одлучено е сè да се фокусира на визуелната уметност, трансформирајќи го селото Mondolfo во вистински дифузен музеј на отворено.

Така е роден урбаниот уметнички проект Mondolfo Galleria Senza Soffitto (Mondolfo галерија без покрив), кој е предодреден да расте и да ги оживее културните структури и, пред сè, јавните простори на историскиот центар низ годините. Особено фасцинантни се црно-белите непогрешливи фотографии на Mariо Giacomelli, кој е роден во блиската Senigalli. Фотографиите се поставени покрај неговите песни и прават инсталации специфични за овој локалитет, во кои се оцртува емотивното патување (создадено во соработка со неговиот син).

4

„Октопод“, Franco Simoncini

5
6

Селото Mondolfo, исто така, посветува многу простор на италијанската и меѓународната улична уметност. Претставувајќи се како „изложбен простор на отворено во постојана еволуција“, проектот поздравува различни придонеси, од непочитуваната поп-уметност на Francesco Diotallevi, до вознемирувачки фотографски слики на Yuri Kolesnikow. Дела на мајсторот за тетовирање Loreprod, до делата на самопрогласениот мајстор за цртање Simone Travaglini.

it
7

„Вознемирувачка стварност“, Yuri Kolesnikow

9

„Современ човек на Виртувије“, Simone Travaglini

10

Francesco Diotallevi

11

„Доле е горе“, Matteo Pignataro

Слични Вести
Menu