Како треба да вежбајте според вашата возраст ? !

Експертите веруваат дека на телото, во одредена возраст, му се потребни различни вежби за да остане здраво и поштедено од разни заболувања. Постојат различни страни за кревање тешки товари

И покрај тоа што денешното општество го стави мускулниот и силен човек како императив, факт е дека, со возраста, некои навики треба да се променат. Експертите веруваат дека на телото, во одредена возраст, му се потребни различни вежби за да остане здраво.

„Повеќето мажи веруваат дека треба да започнат како бодибилдери“, посочува тренерот на фитнес Алистер Хопер. „Тоа има предности, но има многу слаби страни во кревањето тешки тегови секој ден. Затоа, најдобриот совет што можам да им го дадам на мажите е да ги слушаат нивните тела“.

И фитнес-експерт Кетлин Тротер додава дека со возраста, треба да се фокусираме на вежби кои прават да се чувствуваме добро.

“Многу е важно да се внимава на флексибилноста. Лесно е да ги кревате тежините во дваесеттите години, но во триесеттите и четириесеттите години треба да се грижите за хронични повреди затоа што телото повеќе не е еластично”, вели Тротер.

Затоа, тој предлага вежби за специфичен животен век, истакнувајќи дека ова треба да биде само почетната точка со помош дека секоја личност ќе го најде она што е најдобро за него.

Не е проблем младите мажи да најдат идеални вежби за себе, туку да откријат што е тоа што многу сакаат да прават. Троттер ве советува да одите во теретана и да пробате различни програми.

Во дваесеттите години, добро е да се фокусирате на вежби за сила. Троттер предлага кревање на тегови, склекови, кардио, стомачни …

Промените веќе започнуваат. Мажите се посветени на работата и семејството и тешко им е да најдат време за вежбање.

“Кога стигнав во доцните триесетти години, менував многу навики во споредба кога имав 20 години. Јас сè уште тренирам шест пати неделно, но повеќе сум фокусиран на вежбање и техники на истегнување. Јас, исто така, веќе не ги кревам теговитесо кои порано се фалев како млад човек “, Хопер е искрен.

Во овие години, важно е да напредувате постепено, да не претерате со стрес, да ги зајакнувате мускулите и по секоја цена да избегнувате повреди. Ако одеднаш се сеќавате дека некогаш игравте одличен фудбал и едно попладне решивте да го потврдите тоа со вашите пријатели, постои добра шанса да заработите одредена дислокација или повреда.

Хопер потсетува дека мажите губат ниво на тестостерон и мускулна маса со возраста. „Обуката за отпорност може да го забави процесот и диетата е многу важна за зајакнување на нивото на енергија и одржување на мускулната маса“.

Фокусирајте се на повеќедимензионални вежби, советува Троттер. „Не правете само еден вид сквотови, туку оние на страната и движете го телото во сите насоки“, сугерира Троттер.

Акцентот сега е на умереноста на 50 години или повеќе, дури и ако тоа значи само кревање на една нога.Умереноста е важна за мажите во оваа група од милион причини. Се препорачува одење побрзо и полесно трчање.

Слични Вести
Menu