Да се оди брзо значи – да се оди споро без застанување

Ти направи сè што можеш, а остатокот препушти му го на судбината – вака велат Јапонците.Тие отсекогаш биле паметен народ. Не трошат многу зборови, но она што ќе го кажат е зачудувачки прецизно и точно. Уверете се и сами од ова што ќе го прочитате, а се дел од јапонската филозофија на живот и нивни древни мудрости. Тие велат

-Секогаш тргај им се од патот на будалите и лудите.

-Седум пати провери пред да започнеш да се сомневаш во некого.

-Претераната искреност најчесто се граничи со глупавост.

Јапонците не сакаат да се препуштаат на грижите. Тие потенцираат

-Ако проблемот може да се реши, тогаш нема потреба да се грижиме за него. Ако не може да се реши, грижата е бескорисна.

-Богатството секогаш доаѓа во куќа полна со смеа.

-Дури и мајмуните можат да паднат од дрво.

-Секое долго патување  секогаш започнува со еден краток чекор.

-Најдлабоките реки течат тивко.

Имаат малку пријатели, но вистински. Велат вака:

-Подобро е да си непријател на добар, отколку пријател на лош човек.

-Дури и да ни затреба еднаш во животот, мечот треба секогаш да го имаш при себе.

-Убавите цветови не даваат слатки плодови.

-Никогаш никој не се сопнал лежејќи во кревет.

Слични Вести
Menu