Вистински борец – со 102 години двапати го победила корона вирусот

Анџелина Фридман од Њујорк е родена во екот на пандемијата со шпанскиот грип, а годинава, на 102-годишна возраст, го победила корона вирусот вторпат.

102-godishna-babichka-dvapati-se-zarazila-od-korona-virusot-i-prezhiveala-01.jpg

Анџелина првпат се заразила со корона вирусот во март, кога имала 101 година и поради возраста, приказната за нејзиното закрепнување се најде во многу светски медиуми. Неодамна, пак, кратко откако го прославила нејзиниот 102 роденден, Анџелина уште еднаш го победила вирусот.

102-godishna-babichka-dvapati-se-zarazila-od-korona-virusot-i-prezhiveala-07.jpg

Според ќерката на Анџелина, Џоан Мерола, бабичката била во болница во март за сосема друг здравствен проблем, а кога се вратила во домот за стари лица каде што престојува, ѝ кажале дека е позитивна на вирусот.

Анџелина се изолирала во нејзината соба и неколку недели имала повремена треска. Конечно, на 20-ти април, таа добила негативен тест за вирусот.

102-godishna-babichka-dvapati-se-zarazila-od-korona-virusot-i-prezhiveala-06.jpg

Кон крајот на октомври Анџелина била во домот за стари лица, кога оттаму ѝ се јавиле на ќерката за да ѝ соопштат дека нејзината мајка повторно е позитивна.

„Имаше симптоми – треска, сува кашлица … Лекарите мислеа дека има и грип“.

Тој период голем дел од вработените во домот, заедно со некои пациенти, биле во изолација и редовно биле тестирани за вирусот. На 17-ти ноември, Анџелина добила негативен резултат на тестот. Откако ѝ бил направен уште еден тест, таа била тргната од изолација.

102-godishna-babichka-dvapati-se-zarazila-od-korona-virusot-i-prezhiveala-02.jpg

Иако Анџелина е речиси потполно глува и има проблеми со видот, таа го живее животот со полни гради, а докажа дека ниту две пандемии не можат да ја запрат.

Анџелина е родена во 1918 година, во екот на пандемијата со шпанскиот грип, на брод кој патувал од Италија кон Њујорк.

Мајка ѝ починала за време на породувањето, а нејзините две сестри се грижеле за неа дури да стигнат во Њујорк. Лекарите сметаат дека тогаш таа веројатно не се заразила со шпанскиот грип. Во минатото, Анџелина имала и рак, во ист период со нејзиниот сопруг. За жал, тој не ја преживеал болеста.

102-godishna-babichka-dvapati-se-zarazila-od-korona-virusot-i-prezhiveala-05.jpg

Од 11-те браќа и сестри на Анџелина, денес само таа е жива.

Мерола вели дека мајка ѝ секогаш им го подобрува расположението на сите околу неа, сака да плете, а за 101-иот роденден ѝ организирале и голема роденденска забава.

102-godishna-babichka-dvapati-se-zarazila-od-korona-virusot-i-prezhiveala-04.jpg

„Таа не е најстарата личност што го преживеала вирусот, но дефинитивно е најстарата личност што го преживеала двапати“.

102-godishna-babichka-dvapati-se-zarazila-od-korona-virusot-i-prezhiveala-03.jpg

Фото: Facebook

Слични Вести
Menu