Спречете го предвременото побелување на косата

Косата не белее од старост, туку само од една друга причина

Иако за некој има бели влакна, духовито се вели дека веќе остарел, тоа не е точно. Повеќето луѓе првите бели влакна ги забележуваат во 25 – та година. Ако сте и вие меѓу оние чија коса почнала да белее, единствено што мора да направите е да се опуштите. И тоа од едноставна причина што виновник за белите влакна, како што и претпоставувавте е токму – стресот.

Клетките задолжени за производство на пигментот кој и дава боја на нашата коса исчезнуваат кога телото е премногу изложено на кортизол, хормон на стресот. Овој хормон не се регенерира, па кога веќе сте седи, природната боја нема да се врати. За белата коса покрај стресот, виновни се гените, алкохолот и цигарите. Исто така, постојат случаи кога луѓето побелуваат преку ноќ, но тоа се изолирани случаи предизвикани најчесто од голем шок и жал.

Како да се спречи
И се разбира, она што сигурно најмногу ве интересира е како да го спречите белењето на косата? Освен вежбите за самоконтрола на стресот, добрата исхрана и супементите, користете го овој проверен рецепт: масажа на главата со кокосово масло. Кокосовото масло е докажано сретсство против прераното белеење на косата. Со секојдневна масажа на косата со кокосово масло, докажано е дека дури и белата коса ја враќа првобитната боја.

Слични Вести
Menu