Доколку ви се наоѓаат остатоци од зеленчук во фрижидерот, ви предлагаме вкусно гастрономско решение – да ги употребите во оваа вкусна гарден фокача. Освен што мами со изгледот, вкусот е неверојатен, а креативноста може да ја пуштите на најсилно кога станува збор за подредувањето на зеленчукот.

Може да искористите маслинки, тиквички, магдонос, моркови, домати… изборот е огромен. Најубаво се јаде додека е топла, а еве како да ја направите, идеална за појадок или вечера:
Потребни состојки:
- 450g брашно
- 1 лажичка сол
- 8 g сув квасец
- 130 ml ладно цедено маслиново масло
- околу 400 ml вода
- *зеленчук по избор
Начин на подготовка:
- Ставете го брашното во подлабок сад и измешајте го со солта и сувиот квасец.
- Направете дупка во средината и додадете 100 ml маслиново масло + 300 ml вода.
- Помешајте и доддадете уште вода (околу 100 ml) додека не добиете многу меко, но не премногу лепливо тесто.
- Месете додека тестото не стане меко и еластично, околу 10-12 минути е потребното време за рачна обработка.
- Оставете го тестото да „одмори“ добро покриено околу 1 час и 30 минути.
- Потоа префрлете го тестото во плех за печење и лесно растегнете го со рацете.
- Премачкајте го со маслиново масло и оставете го да кисне уште 1 час.
- Во меѓувреме, загрејте ја рерната на 200°C.
- Со прстите втиснете дупчиња во тестото и започнете да го украсувате со исечканиот зеленчук.
- Помешајте ги преостанатите 30 ml масло и околу 30 ml вода па истурете ја течноста врз фокачата. По желба додатно посолете ја.
- Печете ја фокачата околу 30 минути или додека не добие златна боја.
