Колку калории ќе согорите со половина час трчање и со уште 11 други спортови?

Ако сакате да почнете со вежбање за да ослабите, добро би било да знаете колку калории согорува секоја физичка активност, но не се држете стриктно до овие бројки, секако дека постојат варијации.

kolku-kalorii-kje-sogorite-so-polovina-chas-trchanje-i-ushte-11-drugi-sportovi-01.jpg

Кога станува збор за слабеење, постојат многу фактори што можат да имаат влијание, како интензитетот на вежбите, нивното траење, но и вашата телесна тежина.

Земајќи ги предвид овие фактори, од медицинскиот факултет на Харвард направиле листа на која можете да видите колку калории ќе согорите за половина час со некоја активност, во зависност од вашата тежина.

На листата е направена споредба со луѓе кои тежат околу 56, 70 и 80 (или 84) килограми, и наведен е просечниот број на согорени калории за овие тежини.

Добро е да имате претстава колку калории се согоруваат согласно овие фактори, но земајте ги податоците со резерва, бидејќи сепак секое тело и организам функционира различно.

Погледнете колку калории (kcal) ќе согорите за половина час во зависност од тежината (kg):

Скокање јаже

Скокањето јаже е одлична вежба за загревање, но и многу добра аеробна вежба. Со неа можете да ја подобрите координацијата и да ги зајакнете рацете, нозете и рамењата.

kolku-kalorii-kje-sogorite-so-polovina-chas-trchanje-i-ushte-11-drugi-sportovi-02.jpg

Пливање

Пливањето е спорт што го активира секој дел од вашето тело. Уште подобро е што поради послабиот интензитет, можете да пливате подолго без да се изморите премногу.

kolku-kalorii-kje-sogorite-so-polovina-chas-trchanje-i-ushte-11-drugi-sportovi-03.jpg

Пешачење (брзина од 5-6 километри на час)

Ако немате опрема за вежбање и немате средства за во теретана, пешачењето е одлична активност за вас. А, нема ни потреба да одвојувате многу време за тоа – секогаш кога сте во можност одете пеш и сигурно ќе согорите повеќе калории од вообичаено.

kolku-kalorii-kje-sogorite-so-polovina-chas-trchanje-i-ushte-11-drugi-sportovi-04.jpg

Фудбал

Бројот на согорени калории при играње фудбал може да зависи од положбата на играчот. На пример, голманот би согорел помалку калории бидејќи во текот на играта не трча многу. Сепак, и ова е одличен спорт за слабеење, особено ако сакате групни активности.

kolku-kalorii-kje-sogorite-so-polovina-chas-trchanje-i-ushte-11-drugi-sportovi-05.jpg

Кошарка

Кошарката е малку подинамичен спорт, па со неа се согоруваат повеќе калории. Овој спорт може да ви помогне да ја подобрите вашата координација и да ги зајакнете мускулите на рацете и нозете.

kolku-kalorii-kje-sogorite-so-polovina-chas-trchanje-i-ushte-11-drugi-sportovi-06.jpg

Возење велосипед

Без разлика дали возите низ град или користите статичен велосипед, велосипедизмот е одлична кардио вежба. Ако имате проблеми со зглобовите, подобро би било да возите статичен велосипед.

kolku-kalorii-kje-sogorite-so-polovina-chas-trchanje-i-ushte-11-drugi-sportovi-07.jpg

Трчање (брзина од 8 километри на час)

И трчањето е спорт кој не бара опрема освен, можеби, добри патики. Оваа активност е одлична за оние кои не вежбале долго време и сега сакаат да се активираат.

kolku-kalorii-kje-sogorite-so-polovina-chas-trchanje-i-ushte-11-drugi-sportovi-08.jpg

Елиптичен велосипед

Оваа направа стимулира трчање, пешачење, возење велосипед и качување скали, што ја прави одлична за кардио вежби. Истовремено, со неа можете да согорите многу калории.

kolku-kalorii-kje-sogorite-so-polovina-chas-trchanje-i-ushte-11-drugi-sportovi-09.jpg

Тенис

И во овој случај бројот на согорени калории зависи од интензитетот на играта.

kolku-kalorii-kje-sogorite-so-polovina-chas-trchanje-i-ushte-11-drugi-sportovi-10.jpg

Кревање тегови

Кревањето тегови не е најпогодна вежба за согорување калории, но е одлична ако сакате да ги зајакнете и дефинирате мускулите.

kolku-kalorii-kje-sogorite-so-polovina-chas-trchanje-i-ushte-11-drugi-sportovi-11.jpg

Јога

И со јогата нема да согорите многу калории, но ќе ги истегнете и зајакнете мускулите, а ќе станете и пофлексибилни. Истовремено, со јогата ќе научите и како да дишете правилно.

kolku-kalorii-kje-sogorite-so-polovina-chas-trchanje-i-ushte-11-drugi-sportovi-12.jpg

Аеробик

Аеробните вежби ќе ви помогнат да согорите калории, да ја подобрите координацијата и рамнотежата, но и да ја зголемите флексибилноста. Истовремено, аеробните вежби се добри за кардиоваскуларниот систем.

kolku-kalorii-kje-sogorite-so-polovina-chas-trchanje-i-ushte-11-drugi-sportovi-13.jpg
Слични Вести
Menu