Аеродром како тропска шума, пазувите се забранети на ТВ: 11 факти за животот во Малезија

Локалците имаат некои чудни навики, на пример бидејќи патиштата се нечисти, моторциклистите за да се заштитат од правот, ветерот и непредвидливото време често ја носат јакната обратно.

aerodrom-kako-tropska-shuma-pazuvite-se-zabraneti-na-tv-11-fakti-za-zhivotot-vo-malezija-01.jpg

За разлика од најблиските соседи Тајланд, Сингапур и Индонезија, Малезија не е толку популарна земја кај туристите.

Како изгледа животот таму, кои се навиките на локалците?

Факти за животот во Малезија:

Аеродромот во Куала Лумпур, главниот град на Малезија, изгледа како тропска дождовна шума

aerodrom-kako-tropska-shuma-pazuvite-se-zabraneti-na-tv-11-fakti-za-zhivotot-vo-malezija-02.jpg

Мотоциклистите често ги носат јакните обратно

Времето во Малезија е непредвидливо и Куала Лумпур е познат како град во кој удираат многу молњи секоја година. Во текот на годината има дури 220 денови со дожд. Сонцето може за биде заменето од невреме во рок од неколку минути.

Плус, патиштата се нечисти, па мотоциклистите за да се заштитат од правот, ветерот и непредвидливото време често ја носат јакната обратно.

aerodrom-kako-tropska-shuma-pazuvite-se-zabraneti-na-tv-11-fakti-za-zhivotot-vo-malezija-03.jpg

Околу 450.000 луѓе ја преминуваат границата помеѓу Малезија и Сингапур секој ден (во нормални услови, пред пандемијата)

Многу луѓе живеат во една земја, но работат во друга, па секој работен ден оваа граница е една од најпрометните во светот.

aerodrom-kako-tropska-shuma-pazuvite-se-zabraneti-na-tv-11-fakti-za-zhivotot-vo-malezija-04.jpg

Малезијците обожаваат хорор филмови и најчесто снимаат токму такви

aerodrom-kako-tropska-shuma-pazuvite-se-zabraneti-na-tv-11-fakti-za-zhivotot-vo-malezija-05.jpg

Во кино има светла во текот на целиот филм, ова е конзервативна земја и на овој начин се спречува младите парови да разменуваат нежности

aerodrom-kako-tropska-shuma-pazuvite-se-zabraneti-na-tv-11-fakti-za-zhivotot-vo-malezija-06.jpg

Забрането е да се гледаат пазувите на ТВ програмата

Покрај интимните делови од телото, забрането е и покажување на пазувите, па така кога оди реклама за антиперспиранти жените се снимани од грб, за пазувите да не дојдат во прв план.

aerodrom-kako-tropska-shuma-pazuvite-se-zabraneti-na-tv-11-fakti-za-zhivotot-vo-malezija-07.jpg

Не постои 4-ти кат на копчињата во лифтовите

Некогаш по 3-ти следува 5-ти, а некогаш 3-ти, па 3а, па 5-ти. Бројот 4 на кинески звучи како „смрт“, а Кинезите се најголемо малцинство во оваа држава, па затоа се избегнува четворката.

aerodrom-kako-tropska-shuma-pazuvite-se-zabraneti-na-tv-11-fakti-za-zhivotot-vo-malezija-08.jpg

Се кани шаман на теренот пред фудбалскиот меч за да даде благослов

aerodrom-kako-tropska-shuma-pazuvite-se-zabraneti-na-tv-11-fakti-za-zhivotot-vo-malezija-09.jpg

Насекаде има гуштери, живеат во каналите во големите градови и се хранат со отпадоци

aerodrom-kako-tropska-shuma-pazuvite-se-zabraneti-na-tv-11-fakti-za-zhivotot-vo-malezija-10.jpg

Во некои региони од Малезија имаат чудни традиционални верувања од типот дека по венчавката младенците не треба да одат во тоалет 3 дена

Тие наводно внимаваат на консумирањето храна и пијалаци, затоа што одењето во тоалет и кршењето на традицијата наводно ќе им донело несреќа. Се разбира, станува збор само за пренесување на народни верувања.

aerodrom-kako-tropska-shuma-pazuvite-se-zabraneti-na-tv-11-fakti-za-zhivotot-vo-malezija-11.jpg

По раѓањето на дете жената не треба да го напушти домот 1 месец

Само најблиските смеат да ја посетат жената во овој период, а таа е посветена комплетно на домашните обврски.

aerodrom-kako-tropska-shuma-pazuvite-se-zabraneti-na-tv-11-fakti-za-zhivotot-vo-malezija-12.jpg
Слични Вести
Menu