Руски остров на кој се изведувани важни медицински експерименти (ФОТО+ВИДЕО)

На околу 48 километри западно од градското јадро на Санкт Петербург во Русија, во источниот дел на Финскиот зали се наоѓа еден од најнеобичните острови – Котлин, а на него уште понеобичниот град Кронштат или Крунски град.  Научниците во Кронштат успеале да направат вакцина против чума и да спасат илјадници животи.Експериментит се правеле на животни, кои таму и ги спалувале. Бројни истражувања биле направени во целосна тајност, како на пример, радијации на кои биле изложени животни, за кои сведочеле и тогашните житеи на Котлин. Тука се развивале и тестирале нови оружја се обавувале воени и медицински експерименти. Бројни експерти биле доведени против сопствена волја, а некои од нив се обиделе и да избегаат.Тоа не им тргнувало од рака поради чуварите кои ги држеле на око или нишан и поради водената, однсоно ледена изолација.

Во време на советската криза кога продавниците во големи градови биле празни, полиците во Кронштат нуделе се што на жителите им било потребно. Но, од него било тешко да се замине, како и да се пристигне.

Островот се формирал среде ништо

Темелите на вештачкиот остров биле поставени во зима. Русите дрвеи куќички поставиле на мразот кој го прекривал заливот, а потоа ги наполниле со тешки камења за да потонат на дното. Темелите на вештачкиот остров послужиле за изградба на првата градба. Денес Котлин е поврзан со копнен сообраќај, како и тунел под Финскиот залив, но претходно на островот можело да му се пристапи исклучиво по морски пат. Овој остров е лулка на руската морнарица

Слични Вести
Menu