Луѓето кои даваат најдобар совет обично се оние кои имаат најмногу проблеми – интересни психолошки факти

Брајт Сајд состави список на нај изненадувачки психолошки факти кои можат да ви помогнат подобро да се разберете себеси и другите.


1. Пријателствата што се развиле на возраст меѓу 16 и 28 години, најверојатно ќе траат подолго.

 2. Жените обично преферираат мажи со подлабок, рапав глас затоа што изгледаат посигурни и помалку агресивни.

3. Луѓето кои даваат најдобар совет обично се оние кои имаат најмногу проблеми.

4. Колку е попаметна личност, толку побрзо размислува и е поразреден неговиот ракопис.

5. Емоциите не влијаат на начинот на комуникација. Всушност, точно е спротивното: начинот на комуникација влијае на нашето расположение.

 6. Начинот на кој човекот се однесува со персоналот во кафуле или ресторан открива многу за нивниот карактер.

 7. Луѓето кои имаат силно чувство на вина се подобри во разбирањето на мислите и чувствата на другите луѓе.

 8. Мажите не се позабавни од жените: тие само кажуваат или прават повеќе шеги и не се грижат многу за тоа дали на луѓето им се допаѓа нивниот хумор или не.

9. Срамежливите луѓе зборуваат малку за себе, но тоа го прават на начин што ги тера другите луѓе да се чувствуваат како да ги познаваат подолго време и доста добро.

 10. Жените имаат двојно повеќе рецептори на своето тело од мажите, но имаат поголема толеранција за болка

11. Слушањето музика со висока фреквенција може да направи да се чувствувате посмирени, поопуштени и посреќни.

12. Ако не можете да престанете да размислувате кога сте во кревет и треба да заспиете, станете и запишете ги мислите. Ова ќе ви го олесни умот и побрзо ќе заспиете.

13. Пораките за добро утро и добра ноќ го активираат делот од мозокот кој е задолжен за среќата.

14. Правењето работи што ве плашат ќе ве направат посреќни. 15. Просечното време за кое жената може да чува тајна е 47 часа и 15 минути.

16. Луѓето кои се обидуваат да ги израдуваат сите, честопати се чувствуваат многу осамено.

17. Колку сме посреќни, толку помалку спиење ни треба.

 18. Кога ја држите раката на вашата сакана, чувствувате помалку болка и помалку грижа.

 19. Интелигентните луѓе имаат помалку пријатели од просечната личност. Колку е попаметна личност, толку станува попребирлива.

20. Бракот со најдобриот пријател го елиминира ризикот од развод за повеќе од 70 проценти, а ваквиот брак е веројатно да трае цел живот.

21. Луѓето кои зборуваат два јазика можат несвесно да ја променат својата личност кога преминуваат од еден на друг јазик.

 22. Кога сте сами подолго време, тоа е штетно за вашето здравје како и пушењето 15 цигари на ден.

 23. Луѓето изгледаат попривлечно кога зборуваат за работи за кои многу се интересираат

Слични Вести
Menu