Јадете на „нервна база“? Еве што би требало да направите во тој случај

Дали некогашс сте биле во познатиот маѓепсан круг – се чувствувате лошо, потоа јадете, а потоа се чувствувате уште полошо. Прекинувањето на врската помеѓу храната и чувствата е доста предизвикувачко – еве од каде да започнете.

Не бидете престроги кон самите себе

Избегнувајте само-амортизација кога не успеете да одолеете на искушението. Наместо да јадете уште повеќе од лутина дека сте ја прекршиле вашата одлука, бидете свесни дека никој не е совршен. Дозволете си простор за грешки и не казнувајте се понатаму со каење.

Почекајте додека навистина бидете гладни

Наместо веднаш да посегнете по храна, почекајте цревата да почнат да ви испраќаат сигнал и да ги окупирате мислите на друг начин во меѓувреме.

Опуштете се со активности во кои уживате. Танцувајте или пејте, шетајте или правете некои ракотворби, прочитајте нов блог, прегрнете го и шетајте го вашето домашно милениче…

Обратете се на причината за проблемот

Откријте што ве мачи и ве вознемирува. Наместо да ги решавате проблемите со јадење, обидете се да ја пронајдете вистинската причина.

Водете дневник и запишете кога ќе јадете она што го чувствувате и како се чувствувате во тој момент. Обрни внимание на моделите.

Дали одите во фрижидер секој пат кога ги гледате вестите? Можеби е време да го смените каналот. Се чувствувате осамено? Разговор со член на семејството.

Уживајте во подготвување и конзумирање оброци

Искористете го празничниот период и работете од дома за да ја подготвите вашата омилена храна и сè за што вообичаено немате време. Инвестирајте исто време и внимание во подготвување и јадење храна.

Исклучете го телевизорот, оставете го вашиот мобилен телефон и јадете без прекини.

Дозволете си навистина да уживате во храната, нејзината текстура, мирис, изглед и вкус. Додека јадете, користете ги сите сетила.

Слични Вести
Menu