Да ли знаете која е најскапата недвижност во светот?

Британските гардисти  имаат многу важна и одговорна улога: тие ја чуваат најскапата недвижност во светот дење и ноќе, Бакингемската палата, која е во сопственост на британското кралско семејство. Се проценува дека вреди 2,9 милијарди долари и ќе остане на тронот на престижните светски недвижнини и во 2021 година, како што се очекуваше.

Палатата е само една од многуте луксузни имоти во сопственост на Елизабета Втора и членови на нејзиното семејство. Сместено е во Вестминстер, Лондон, и се состои од 775 соби, 78 бањи, 92 канцеларии и 19 кабини. Официјална резиденција на британската монархија е од 1873 година. Според големината, палатата има дури 77.000 квадратни метри.  Сепак, и покрај импресивната големина и титулата најскапа куќа во светот, сепак не е најголемата палата во светот.  Речиси е сигурно дека Бакингемската палата никогаш нема да биде на продажба, што дополнително влијае на нејзината вредност.

Интересно е што се наоѓа на местото на поранешна градина со црница, која ја засади кралот Џејмс Трети, со цел да се соберат свилени буби. Меѓутоа, бидејќи тој засадил погрешен вид црница – производството на свила никогаш не заживеало. Тој го купил во 1761 година како куќа за неговата сопруга кралицата Шарлот, а во 1820 година била претворена во палата. Она што можеби не сте го знаеле за најскапиот имот на светот е дека има 1.514 врати и 760 прозорци, кои се чистат еднаш месечно и половина.

На второто место на списокот на најскапи недвижности во светот  е куќата на Антили (Индија), вредна милијарда долари, а на третото е вилата Леополд (Азурниот брег), вредна 750 милиони долари.

Слични Вести
Menu