Британски кардиолог ја шокира јавноста. Доктор Малхотра тврди дека мастите го чувуваат здравјето, а само ова не прави дебели!

Постојат се повеќе експерти кои сметаат дека главниот виновник за прекумерна тежина и цела низа други преку сродни болести не се мастите

Досега сме слушнале безброј пати дека мастите се штетни за здравјето затоа што ги затнуваат артериите, го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања, предизвикуваат дебелина.Но, британскиот кардиолог д-р Асим Малхотра го тврди токму спротивното. И далеку од тоа да биде единствен!

Имено, новото истражување покажува дека непријател број еден на вашето тело е шеќерот. Покрај тоа, д-р Малхотра тврди дека полномасните млечни производи се добри за здравјето и дека има многу докази дека маснотиите не само што не доведуваат до срцеви проблеми, туку диетата што вклучува производи од полномасно млеко штити од срцеви заболувања и дијабетес тип 2.Д-р Малхотра ги охрабрува своите пациенти да јадат масти, но да избегнуваат „лесни“ производи.

Ги советувам да јадат производи со маснотии и храна што содржат заситени масти. „Кога ќе им кажам да се држат настрана од сè што наводно го намалува холестеролот, тие ме гледаат со отворени усти“, вели кардиологот.

Тој исто така објасни дека сите производи кои наводно го намалуваат холестеролот го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања и додаде дека мастите не се (главниот) виновник за дебелината.

„Избегнував производи со маснотии, тренирав, но сепак имав маснотии на стомакот. Тогаш започнав да ги истражувам здравствените ефекти на мастите “, вели лекарот.

Д-р Малхотра тврди дека најголемата опасност по здравјето е шеќерот, а со него се согласува и професорот по педијатрија, д-р Роберт Лустиг. Тој исто така го проучувал влијанието на мастите и шеќерите врз детската дебелина и заклучил дека производите што содржат шеќер треба да имаат истакнати предупредувања, како што се цигари или некои алкохолни пијалоци.

Постојат се повеќе експерти кои сметаат дека главниот виновник за прекумерната тежина и поврзани болести не се маснотиите, туку шеќерот.

„Не се здебелувате, исто како што не станувате зелени од зеленчукот што го јадете“, вели кардиологот, а д-р Гери Тобс предупредува дека дебелината нема никаква врска со бројот на калории, туку со она што го јадеме.

Ова е поткрепено со фактот дека околу 23 проценти од населението во Шведска се придржува до диета која вклучува производи со полни маснотии и што е можно помалку јаглехидрати.

Слични Вести
Menu