Oвие податоци никако не чувајте ги во својот мобилен телефон

Пред ерата на мобилниот телефон, животот беше многу поразличен. Денес, дури и паричник не ни треба ако имаме паметен телефон. Ние ги чуваме сите важни податоци, фотографии и други лични предмети во нив. Сепак, многумина дури и не размислуваат што би се случило кога би го изгубиле својот мобилен телефон и затоа е важно да знаете што не треба да чувате во вашиот паметен уред.

Лозинки

Иронијата е во тоа што лозинките треба да ги штитат нашите податоци, а експертите предупредуваат дека избирате силни лозинки и дека никогаш не треба да ја користите истата лозинка двапати. Ова резултира во фактот дека на многумина им е тешко да ги запомнат сите кодови и им треба мал потсетник. Ако ги зачувате вашите лозинки во телефонот како документ или дури имате опција за автоматско бирање, ги ставате на ризик вашите податоци.Наместо список со лозинки, изберете управувач со лозинки како Keeper, Dashlane или LastPass што ќе ви овозможи пристап до другите со само една силна лозинка.

Отпечаток од прст

Ако навистина сакате вашиот мобилен телефон да биде безбеден, не користете идентификација на отпечатоци за да отворите пристап, ниту за апликации и сметки. Постојат стотици лесно достижни сценарија во кои некој може да го искористи вашиот отпечаток за да влезе во телефонот. Некој може физички да ве присили да користите отпечаток од прст за да го внесете вашиот телефон, но имајте на ум дека телефоните заклучени со лозинка бараат повеќе чекори за отклучување и затоа се посигурни. Дополнително, отпечатоците од прсти секогаш можат да бидат украдени. Постои мал ризик, а загубата ќе биде многу голема, затоа размислете како да го заклучите вашиот уред.

Лице

Секој што се борел телефонот да го препознае своето лице под различни агли, ќе каже дека користењето препознавање лице е подобар избор од отпечатоци од прст за отклучување на уредот. Можеби е точно, но кога станува збор за препознавање на лице, останува фактот дека сè уште е помалку безбеден од обичната лозинка.

Лични фотографии и записи

Можеби сте многу добри во чувањето приватни сметки на социјалните мрежи, но што е со фотографиите што ги чувате на вашиот телефон? Ако имате фотографии што не би и ги покажале на сопругата, родителите или децата, тие не треба да се зачувуваат во телефонот, особено затоа што сите податоци од него се префрлени на „облакот“. Ако сепак мислите дека треба да чувате такви фотографии некаде, наместо телефон, изберете компјутер за кој имате само лозинка. Можете исто така да ги зачувате во албум заштитен со лозинка или во посебна апликација.

Банкарска сметка

Ако сте меѓу оние кои сметаат дека банкарството преку Интернет е одлично, вие не сте единствените, ниту пак грешите. Тоа ви овозможува банкарски трансакции насекаде и во кое било време, но тоа повторно се чини по цена на вашата приватност. Ако носите банкарска сметка на вашиот мобилен телефон, ризикувате да изгубите контрола над сметката ако го изгубите телефонот. За да го намалите ризикот, не користете го телефонот за банкарски трансакции. Наместо тоа, изберете компјутер што секогаш го чувате во вашиот дом. Ако сè уште мислите дека треба да ја имате вашата сметка со вас, размислете за многу силна лозинка за да го заклучите пристапот до вашата сметка.

Домашна адреса

Зачувувањето домашна адреса во апликациите за навигација се чини добра идеја, но остава простор за манипулација. Ако крадец го зграпчи вашиот телефон, тој лесно ќе провери каде живеете и работите со проверка на апликациите. Овие податоци можат да бидат хакирани и на други начини. Ако не можете без веќе да ја користите адресата, барем е поумно да ја скриете под името фитнес или библиотека.

Слични Вести
Menu