Ако ве боли рамото, ви треба скенирање на белите дробови, а не физијатар

Болката во рамото понекогаш е првиот и единствен симптом на рак на белите дробови. Затоа, физикалната терапија никогаш не треба да започнува пред да се утврди причината за болката

Според најновите светски медицински водичи, секоја болка во рамото бара целосна радиолошка дијагноза со цел да се отстрани сомневањето за рак на белите дробови. Без рендгенски зраци, па дури и подобри скенери и магнетна резонанца, физикалната терапија никогаш не треба да се започне бидејќи може да се изгуби драгоцено време.

Се случува, имено, дека болката во рамото е првиот симптом на малигни заболувања на белите дробови. Покрај тоа, голем број на пациенти со рак на белите дробови доживуваат болка во рамото за време на болеста. Затоа е важно да се знае зошто ракот на белите дробови понекогаш предизвикува болка во рамото и како таа болка се разликува од болката предизвикана од други болести.

Како што ракот расте, така се зголемува и притисокот врз нервите

Болката во рамото предизвикана од рак на белите дробови се јавува од повеќе причини. Постојат случаи кога туморот на белите дробови создава притисок врз нервот, а мозокот погрешно толкува дека болката доаѓа од рамото.

Болката всушност доаѓа од притисокот на туморското ткиво во белите дробови, кое, како што расте, влијае на околните структури или врши притисок врз меѓуребрените нерви и плексусот на нервниот рамо. Растот на туморот, исто така, прави притисок врз нервниот заплет на самиот врв на градната празнина, така што, покрај болното рамо, постои и уште еден ризичен симптом на карцином, а тоа е пад на очниот капак.

Околу 30 до 40 проценти од луѓето кои страдаат од рак на белите дробови развиваат метастази во коските за време на болеста. Овој процент се однесува на случаи на рак на белите дробови кои не можат да се оперираат на самиот почеток, односно за време на дијагнозата.

Слични Вести
Menu