Научниците открија како изгледа пеколот: Библискиот кошмар навистина постои

Ако мислевте дека животот на Земјата во 2020 беше пеколен поради короната, оваа планета ќе ве убеди дека не сте во право.

На оваа блескава планета, оддалечена стотици светлосни години, океаните се направени од стопена лава, ветровите достигнуваат суперсонична брзина, а дождот буквално доаѓа од карпите. Научниците ја нарекоа бизарната, пеколна егзопланета една од „најекстремните“ откриени досега, вистински пекол од митовите.

Според новата студија објавена во „Месечни известувања на кралското астрономско друштво“, научници од Универзитетот Мекгил, Универзитетот Јорк и Индискиот институт за научно образование откриле детали за една од најновите „планови лавови“.

Научниците открија дека околу две третини од планетата е постојано осветлена од дневната светлина, односно дека истата страна е секогаш свртена кон ѕвездата кон која гравитира.

Овој блескав жежок дел на планетата достигнува температура од над 2.982 степени Целзиусови. Доволно е жешко не само да ги стопи карпите, туку и да ги испари создавајќи тенка атмосфера.

Остатокот од планетата е обвиткан во бескрајна темнина, достигнувајќи температури под 200 степени Целзиусови.

На Земјата, водата испарува, се крева во атмосферата, се кондензира и се враќа на површината во форма на дожд. Сега замислете го процесот да паѓаат камења наместо вода или дожд !

Слични Вести
Menu