„Брачен затвор“: во оваа црква цели три века биле затворани оние што сакале да се разведат

Биертан е село во Румунија со црква за чиј необичен затвор можеби сте чуле, а УНЕСКО ја наведе оваа зграда како светско наследство.

Историјата на ова место е запишана од 13 век, кога во него живееле околу 5.000 луѓе, што е трипати повеќе од денес. Жителите кои останаа да живеат во ова село сè уште го почитуваат стариот начин на живот, па вагоните и размената на стоки на плоштадот се секојдневие во Биертан.

Утврдената црква од 15 век има една мала, темна просторија, која денес е музеј што треба да се посети, не толку поради тоа што ќе го видите во таа просторија, туку поради приказната што ќе ја слушнете. Нискиот таван и дебелите sидови, меѓу кои има само маса, стол, плакар и еден кревет, а исто така ќе наидете на две кукли во човечка големина.

Се чини дека воопшто не е примамливо, но кога ќе слушнете дека оваа просторија била наречена „брачен затвор“ во кој цели три века биле затворани оние што сакале да се разведат, тоа може да стане поинтересно.

Кога и да сакале двајца да се разведат, локалниот владика ги заклучувал шест недели за да се обидат да ги решат нивните проблеми откако објавиле дека сакаат развод. Податоците покажуваат дека овој „брачен затвор“ бил многу ефикасен, бидејќи во тие 300 години бил забележан само еден развод.

Црквата не гледала поволно на разводите, па сторила сè за да се спречи распадот на семејната заедница, исто како што се мешала во сите други аспекти на животот на локалното население во тоа време. Разводот бил дозволен само во посебни случаи, на пример, во случај на изневерување на еден од сопружниците.

Дури и тогаш имало некаква алиментација, бидејќи по разводот, мажите морале да ги издржуваат своите жени и деца давајќи им половина од својот приход. Но, ако маж се оженел повторно и се разведел повторно, другата жена не добивала ништо.

Можно е да се искачите на врвот на црквата, чија висина е околу 11 метри од каде има поглед кон селото, ридовите и лозјата.

Слични Вести
Menu