Највисоката планина на планетата на која никој досега не се искачил

Не е највисоката планина во светот, не гледаме специјални документарни филмови за тоа на ТВ каналите, но она што сепак ja прави уникатнa е фактот дека станува збор за највисоката планина на планетата на која сè уште никој не се искачил.
Планината Мучу Чиш се наоѓа на северот на Пакистан и со своите 7.456 метри надморска височина претставува дел од планинскиот венец Каракорам. Знамето сè уште не е веено над него, ниту пак се направени фотографии.
 Многу планини доаѓаат до израз од некој што го освојува нивниот врв. Слично беше и со Монт Еверест, кој го поздрави тој момент во 1953 година, кога човечкa нога првпат стапна на највисокиот врв.
 „Постои еден вид авторство за секое прво искачување - како писател или сликар што создава нешто од нула“, вели Асонеј Мартин, извршен директор на Американскиот алпски институт.
 "Мислам дека најголемата и најинтересната работа во врска со првите искачувања на гигантски, оддалечени планини како оваа, каде што во основа си астронаут, е токму тоа - да се дојде до место каде што никој не бил порано. Друг елемент, се разбира, е одличен дополнителен предизвик затоа што нема информации како да се направи тоа “, посочува Мартин.
 Друг азиски врв, високиот 7.570 метри, Гангкар Пуенсум, е сè уште вистинската највисока, не посетена планина на Земјата, но неговата локација во Бутан (каде планинарењето е забрането од 2003 година) значи дека овој врв е повлечен од плановите за планинарска експедиција, пишува Аваз.
Слични Вести
Menu