Необичните работи што може да ве изненадат при посета на друга земја

При посета на друга земја, културните разлики понекогаш може да доведат до засрамувачки или збунувачки ситуации. Замислете да сте родени во Англија, во Индија или во Австралија и да патувате на кое било друго место. Сигурно ќе се прашувате зошто луѓето возат на левата страна од автомобилот. Но, вистинското прашање е зошто луѓето престанаа да возат на левата страна. На времето, кога луѓето јавале коњи, тие го носеле мечот на левата страна, што значи дека било полесно да се движат од таа страна. По француската револуција и по пронајдокот на товарните вагони, возењето од десната страна станало повеќе популарно затоа што најдоброто место за седење од каде што може да се управуваат овие моќни машини е на левата страна.

Во продолжение прочитајте уште неколку необичните работи што може да ве изненадат при посета на друга земја.

Јапонија користи сини семафори

Во античкиот јапонски јазик постоеле само 4 основни бои: црна, бела, црвена и сина. Сè што било зелено било опишувано со користење на зборот за сино или „ао“. Зборот „мидори“, што значи „никулец“, започнал да се користи за да се опише зелената боја, но таа се сметала и сè уште се смета за нијанса на сината боја.

Улиците во Костарика немаат имиња

До 2010 година, улиците во Костарика немаа име, што значи дека кога требаше да испратат нешто таму, наместо соодветна адреса, луѓето користеа познати споменици или други обележја за ориентација. Ова вклучува и обележја што веќе ги нема. Некои сметаат дека тоа е начин за запомнување на минатото на Костарика.

Во Италија се пие капучино само за време на појадокот

Во Италија, млекото ретко се консумира како пијалак по појадокот затоа што се смета дека е многу тешко. Ова непишано правило влијае на навиките за пиење кафе. Капучиното со колаче се смета како цел појадок. По ручекот или вечерата, не се консумира кафе со млеко.

Кога одговарате на повик на телефон во Холандија, не кажувате здраво

Иако повеќето јазици имаат одредена варијанта на „здраво“ за да одговорите на повикот, во Холандија треба да кажете „со + вашето име“ за луѓето да можат веднаш да ве препознаат.

Слични Вести
Menu